<< back

Voor het eerst in 122 jaar weer een koning

‘Maak een ontwerp voor de city dressing van Amsterdam dat tegelijk feestelijk en koninklijk is.’

Dinsdag 30 april was het dan zover. In Amsterdam werd de nieuwe koning ingehuldigd. En dat was te zien ook. Met 1100 vlaggen en banieren, meer dan 500 abri’s en mupi’s, 30 ‘aangeklede’ gebouwen, 140.000 papieren kroontjes die werden uitgedeeld, animaties die op verschillende podia te zien waren, gaf Amsterdam haar visitekaartje af aan 1100 journalisten en kranten, tv zenders, persagentschappen en cameraploegen uit 50 landen.

 

 

Eind februari werd Koeweiden Postma door de Gemeente Amsterdam gevraagd om mee te doen aan een pitch voor de city dressing ter gelegenheid van de troonswisseling. We kregen één week. De briefing voor het design was eenvoudig: maak een ontwerp dat feestelijk en koninklijk is. Belangrijkste voorwaarde: in het ontwerp mag geen kroon voorkomen. En ook geen afbeeldingen van de nieuwe koning of tekst. Kortom: doe rondom het Koninklijk Paleis iets met de nationale kleuren rood, wit en blauw, want het gaat om de nieuwe koning van Nederland. En doe iets met oranje en ‘I Amsterdam’ in de rest van de stad waar het gewoon Koninginnedag is.

‘Meteen in het eerste gesprek zijn we samen met de Gemeente Amsterdam op zoek gegaan naar wat we dan wèl als symbool konden gebruiken: alleen de kleuren waren wat ons betreft niet genoeg. Zo kwamen we op de letters WA van Willem-Alexander. Als uitgangspunt voor het icoon hebben we het bestaande monogram van Willem-Alexander gekozen, maar dan zonder kroon. De rest van het ontwerp spreekt voor zich.’

Voor het eerst in 122 jaar heeft Nederland weer een koning. En dat mocht gevierd worden. Amsterdam heeft nog nooit zo uitgepakt.

‘Voor ons was het een feest en een eer om eraan mee te werken.’


Bekijk de animatie op Vimeo

Animatie: Postma Graphics & Motion
Productie: Studio Vollaerszwart/Teepe Producties
Producenten: Van Straaten, Van der Valk VMF, Vertical Vision, Maxtension, Pater Groep
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam in samenwerking met Amsterdam Marketing